четвъртък, 11 юни 2009 г.

Конгресният туризъм "лети" с нискобюджетни превозвачи

Организаторите на семинари, конференции и различни събития се опитват да намалят разходите покрай финансовата криза и едно от перата, които ще бъдат засегнати от това, е транспортът, съобщиха от европейската асоциация на конгресните центрове. Заради това дестинациите за конгресен туризъм започват да се адаптират към новите условия, като използват превозвачи, предлагащи по-ниски цени и нискобюджетни авиолинии, съобщават от сдружението. Оттам очакват тази тенденция да се засили през следващата година. Други разходи, които вероятно ще бъдат намалени, са тези за съпътстващи мероприятия, като обиколки на забележителности например, смятат от сдружението.

Според данни, представени на приключилото изложение за конгресен и бизнес туризъм IMEX във Франкфурт, стана ясно, че има намаление от около 5% на конгресния туризъм през първите месеци на годината, като то е по-сериозно в Западна Европа. Според информацията заетостта на градските хотели е намаляла с 13% от началото на годината, а приходите от стаите - с над 25%. За 2008 г. секторът отбеляза ръст от 1%, като Германия е привлякла 36.7% от европейските организатори на конференции и събития според данни на доклада Meeting and events barometer.

Повечето експерти очакват да има намаление или запазване на броя на семинарите и конгресните събития, които ще се провеждат в чужбина. Малко над 20% от тях очакват броят на мероприятията зад граница да расте в краткосрочен план, като основната част от тях ще бъдат насочени към по-евтини дестинации, сочи проучване на европейската асоциация. Повече от 40% от заетите в бранша смятат, че с по-голямо значение ще бъдат конференциите и т.нар. уъркшопове, отколкото поощрителните пътувания и семинарите.

На изложението България се представи с щанд от 62 кв.м, което е тройно по-голям от миналогодишния. "Доволни сме от участието си в борсата, вече получаваме различни запитвания за 2011-2012 г.", коментира изпълнителният директор на НДК Христо Друмев. Според него конгресният туризъм в момента е един от най-стабилните подсектори, тъй като големите корпорации няма да намалят разходите си за подобна дейност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар