петък, 12 юни 2009 г.

България - третата най-лоша туристическа дестинация

България зае трето място в класацията на най-лошите туристически дестинации в света, според правната кантора Irwin Mitchell, занимаваща се с правни действия срещу туристически агенции. Изпреварват ни само съседна Турция и Египет. Континентална Испания и остров Майорка се нареждат веднага след нас, а африканският остров Кабо Верде е на пето място.

Класацията се основава на броя на получените нови жалби през миналата година.

Представителят на Irwin Mitchell Клайв Гартър обяснява, че някои страни се появяват за първи път, а други излизат от списъка на петте най-лоши дестинации. Това е циклично явление, което отчасти се дължи на тенденциите във ванакционните пътувания, например - внезапно повишаване на популярността на определена дестинация спрямо предишни години. Но това може да е и знак, че стандартите се понижават и не са предприети адекватни действия за справяне с този проблем в дадения курорт, допълва той.

Липсата на елементарна хигиена в някои от хотелите е причина за повечето заболявяния на посетителите в курортните селища, обяснява Гарнър. Доклад на Европейската комисия за състоянието на водните басейни и зоните за къпане показва, че водата на 6 родни плажа е твърде далеч от европейските изисквания. Това са Офицерският и Южният плаж във Варна, Арапя, плаж НДК в Равда, къмпинг "Златната рибка" и Южният плаж на Черноморец.

Засега не се налага тези плажове да бъдат затворени за достъп на туристи, защото изискванията за чистотата на водата в Европейския съюз се въвеждат поетапно. У нас те ще станат задължителни едва през 2015 година.

3 коментара:

  1. Аз също не съм съгласна в България има прекрасни условия както за зимен , така и за летен туризъм , а това че на някои места хигиената е лоша не трябва да бъде критерий по който да се оценява страната ни!

    ОтговорИзтриване
  2. Абе лоша лоша ама евтина за чужденците.

    ОтговорИзтриване