четвъртък, 11 юни 2009 г.

Резервациите за почивки през интернет растат

Резервациите за почивки през интернет в България нарастват изключително бързо, макар и все още да са далеч под нивата в Западна Европа, сочат наблюденията на туристическия бранш. Причината затова е като цяло по-малкото използване на онлайн пространството от потребителите, както и липсата на достатъчно добри резервационни системи на хотели и туроператори.

Според проучване на агенцията по туризъм едва 17% от българите резервират почивката си онлайн, макар и по-голям процент да търсят информация в интернет за възможни дестинации и хотели. За сравнение, в Западна Европа над 55% от туристите търсят почивките в онлайн пространството, показа изследване на "Интернешънълс юропиън травъл монитор". В Скандинавия пък половината от туристите резервират онлайн хотели, самолетни и автобусни билети.

Според организации проблемът е и в самия бизнес, който не инвестира достатъчно в интернет. "Все още голяма част от хотелите не са запознати с новите технологии, мога да кажа, че не се и интересуват от тях", коментира председателят на Националния хотелиерски мениджмънт клуб Илиян Иванов. По негови наблюдения добрите онлайн платформи са по-скоро изключение, отколкото правило за туристическия бизнес, макар и през последните години да има малко по-засилен интерес. По този начин се губят чуждестранните туристи, които предпочитат да организират индивидуално своето пътуване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар